WMO in Woerden, zuinig of efficient?

10/02/2016 - In het AD Groene Hart van 1 februari staat dat Woerden, in vergelijking tot omliggende gemeenten, geld overhoudt aan de WMO. Krijgen zorgvragers en mantelzorgers in onze gemeenten minder ondersteuning vanuit de WMO dan in de omliggende gemeenten? Progressief Woerden is kritisch.

Progressief Woerden vind het prima als de gemeente zorgvuldig met overheidsmiddelen omgaat. Maar krijgen alle Woerdenaren de zorg of hulp in het kader van de WMO die ze nodig hebben? Als waar is wat in artikel wordt gesuggereerd, dan zou dat in strijd zijn met wat we eerder hebben afgesproken. Al in 2014 hebben we gevraagd hoe het komt dat Woerden WMO-geld overhoudt. Toen antwoorde het college dat de gebruikers heel tevreden waren. En dat de zorg efficiënter wordt aangeboden in Woerden, maar dat dit nooit mag betekenen dat het netwerk rond de zorgvrager wordt uitgeput. In het artikel in het AD wordt echter door een “WMO-deskundige en begeleidster” gesteld: “Woerden werkt blijkbaar niet met de nieuwe indicatieregels. De staatssecretaris wil meer uitgaan van maatwerk”. En de vertegenwoordigster van het gehandicaptenplatform Mimax merkt “dat er wel erg veel aan mantelzorgers wordt over gelaten”.  

Progressief Woerden zal daarover in de vergadering van de commissie Welzijn van 10 februari aan het college vragen stellen. Krijgen alle Woerdenaren de zorg of hulp in het kader van de WMO die ze nodig hebben? Wordt de tevredenheid over de voorzieningen in Woerden gemeten? Worden mantelzorgers in Woerden zwaarder belast worden dan in andere gemeenten? Is Woerden strenger? Wordt er wel maatwerk geboden, zoals we hebben afgesproken? En heeft het college  zelf een verklaring voor het feit dat Woerden binnen de vooraf begrote kosten voor de WMO blijft? 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht