Veiligheid in een digitale Woerdense wereld

09/10/2024 - Dagelijks horen we berichten over online oplichting, hacks, informatielekken en andere vormen van cybercriminaliteit. Niet alleen onze inwoners zijn hier vatbaar voor, maar juist ook de gemeentelijke organisatie. Het is belangrijk weerbaar te zijn en voorbereid op digitale calamiteiten.

Ons raadslid Marjolein Doorewaard stelt hier samen met het CDA vragen over aan het college.

Voor Progressief Woerden is het belangrijk dat inwoners erop kunnen vertrouwen dat persoonlijke informatie wordt beschermd en ook dat de overheid transparant is in de manier waarop gegevens worden verzameld.

Hieronder de gestelde vragen. Het college dient hier binnen 30 dagen antwoord op te geven.

1. De Network and Information Security Directive (NIS2) geeft richtlijnen voor cyberbeveiliging en weerbaarheid op 3 gebieden:

  • A: Zorgplicht
  • B: Meldplicht
  • B: Toezicht

Hoe geeft de gemeente Woerden hier invulling aan en voldoen we aan de vereisten uit deze richtlijn?

2. Belangrijk is de borging van de bedrijfscontinuïteit bij digitale calamiteiten, bijvoorbeeld bij een hack van de gemeentelijke systemen. Is hiervoor een calamiteitenplan beschikbaar en is dit organisatie breed belegd? Wordt dit calamiteitenplan (uitwijk) periodiek getest? Zo nee, waarom niet?

3. Steeds grotere hoeveelheden data worden verzameld voor allerlei doeleinden. Wordt in de gemeente Woerden periodiek geëvalueerd of alle door de gemeente verzamelde gegevens nog steeds een maatschappelijk belang dienen, en of gegevens ook weer tijdig gewist worden?

Binnen informatiesystemen wordt veel gebruik gemaakt van algoritmen om zaken te beoordelen en/of keuzes te maken. Voor een transparante overheid is het algoritmeregister van de Nederlandse overheid opgezet. Hierin kunnen overheden de door hen gebruikte algoritmen registreren en publiceren.

4. Registreert de gemeente Woerden de door haar gebruikte algoritmen? Zo ja, waar gebeurt dit en is dit register inzichtelijk voor toezichthouders en inwoners? Zo nee, waarom niet?

 

De vragen staan hier gepubliceerd op de website van de gemeenteraad

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht