Progressief Woerden wil speelplekken met plezier voor iedereen

05/08/2024 - Het afgelopen jaar, dan wel de afgelopen jaren zijn verschillende borden geplaatst bij speeltuinen / sportvelden. Vanuit de jongeren is hierover verbazing. Ze zijn van mening dat er niet altijd een alternatief beschikbaar is in de omgeving. Hun vraag is waar zij dan terecht kunnen na 20.00 uur?
De omwonenden die overlast ervaren vinden dat er onvoldoende wordt gehandhaafd / opgetreden tegen de overlast. Hierdoor ontstaan bij Progressief Woerden vragen over het beleid van de gemeente en de criteria die worden toegepast voor het plaatsen van borden en het handhaven op overlast.

Raadslid Lilian Biber wil hier meer van weten en heeft ook wel wat suggesties voor een iets andere tekst op de borden.

Hieronder de vragen. Het college heeft 30 dagen de tijd om hierop te antwoorden

  1. Hoeveel borden heeft de gemeente geplaatst en waar? Hoeveel speel- en sportplekken zijn daardoor niet meer toegankelijk na 20.00 uur?
  2. Hoeveel klachten heeft de gemeente Woerden in 2023 ontvangen over overlast van spelende en/of sportende dan wel hangende jongeren op speel- en sportplekken?
  3. Verschillen de klachten in aantal en/of aard afhankelijk van de locatie Over welke speel- en sportplekken gaan de klachten en hoeveel verschillende klagers zijn er per speel- en sportplek?
  4. Wat is het beleid van de gemeente? Hoe bepaalt de gemeente of er werkelijk overlast is? Wanneer plaatst de gemeente een bord? Wordt er na plaatsing ook gehandhaafd?
  5. Waarom wordt geen bord geplaatst en gehandhaafd bij de locatie Kazernestraat. Aanwonenden geven aan herhaaldelijk te hebben geklaagd zonder resultaat.
  6. Is de gemeente in gesprek met de klagers?
  7. Is de gemeente in gesprek met jongeren die de overlast veroorzaken?
  8. Heeft het college een suggestie waar de jongeren na 20.00 uur heen kunnen, of wordt er gewerkt aan een oplossing voor de jongeren?
  9. Wat wordt bedoeld met de tekst ‘als de speel- en sportplek wordt gebruikt voor een doel waarvoor het niet bedoeld is’? Wanneer is hier sprake van? Stel dat enkele jongeren voetballen op een voetbalveld en een aantal langs de kant staat. Is hiervan dan sprake?
  10. Is het college het met met Progressief Woerden eens dat de borden onduidelijk zijn en gemakkelijk verwarring kunnen oproepen, als de bal in een verbodsbord staat en de tekens van schreeuwen, boombox, afval en wiet in het zwart zijn afgebeeld? Daarmee lijken de afbeeldingen het tegenovergestelde te stellen van de tekst op het bord.
  11. Kunnen de jongeren op een positieve wijze benaderd worden, zoals bijvoorbeeld de 14 regels van Johan Cruyff?

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht