Niet alle plastic verpakkingen zijn goed te recyclen
03/12/2021 - Niet alle plastic verpakkingen kun je even goed recyclen. Van alle verpakkingen is 35% goed te recyclen, 52% beperkt te recyclen en 13% niet te recyclen. Supermarkten verschillen onderling in de mate waarin hun verpakkingen goed te recyclen zijn. Dat is te horen tijdens het programma RTLZ. Namens Natuur en Milieu licht Jelmer Vierstra in de uitzending de situatie toe.
Met wat simpele aanpassingen is de recyclebaarheid te verbeteren. Zo helpen vastgeplakte etiketten niet bij het recylen. Jelmer Vierstra is programmaleider circulaire economie bij Natuur en Milieu. Supermarkten verschillen nogal in de mate waarin ze recyclebaar plastic gebruiken. Dit ondanks het feit dat ze een overeenkomst hebben getekend dat ze in 2025 nog alleen maar recyclebaar plastic zullen gebruiken. Waar gaat het mis? Jelmer Vierstra zegt hierover: 'Er is verschil tussen halfwaardige recycling en downcycling. Veel verpakkingen kunnen nog wel een parkbankje of een bermpaaltje worden. Als we echt een circulaire economie willen waarin we steeds minder aardolie nodig hebben om nieuwe verpakkingen te maken, dan zullen we van verpakkingen weer nieuwe verpakkingen moeten maken'.
Nu zijn de afspraken die er zijn met supermarkten juridisch niet bindend. Natuur en Milieu roept de overheid dan ook op om de definities aan te scherpen en alleen nog maar hoogwaardige recycling toe te staan. Dat de supermarkten dat nu nog niet doen heeft volgens Jelmer Vierstra mogelijk te maken met marketing. Het verfraaien van flessen, bijvoorbeeld door krimpfolie) leidt er soms al toe dat de recyclebaarheid afneemt.
Wilt u de uitzending terugkijken? Helaas kan dat alleen nog via videoland, aflevering 322.
Ook het AD heeft aandacht aan dit onderwerp besteed. U kunt het artikel lezen via deze link
De telegraaf is terug te lezen via deze link.
Jelmer Vierstra zit namens Progressief Woerden in de gemeenteraad van Woerden.