Kadernota: pittige keuzes voor een goede basis

11/07/2024 - Donderdag 11 juli besprak de gemeenteraad de kadernota. Deze geeft enerzijds heldere keuzes zoals het schrappen van flink wat investeringen waaronder de brug. Iets waar Progressief Woerden uiteraard blij mee is. Maar ook hebben we een grote opgaaf om de begroting sluitend te maken zonder dat onze gemeente door de ondergrens zakt van een basis voor bestaanszekerheid en leefomgeving.

Lees hieronder de beschouwing die tijdens de raadsvergadering werd gegeven.

Met deze kadernota, met het investeringsplafond en een grondige herziening van investeringen gaan we werken aan een gezonde financiële basis. Die basis moet op orde zijn om te garanderen dat ook de basis voor onze inwoners op orde is.

We hebben een grote uitdaging om de financiën rond te krijgen en maken ons zorgen om het tekort van ruim 3 miljoen euro op de exploitatie en helaas is dat nog niet alles, want we kregen op de valreep nog behoorlijk slecht nieuws over tegenvallers in de zorg, het doelgroepenvervoer en ook nog een fietstunnel. Wat ons betreft mogen maatregelen om het tekort te dekken niet ten koste gaan van de basis die we als gemeente hebben: om te zorgen voor onze inwoners, dat niemand door het ijs zakt, om te zorgen voor een veilige en leefbare omgeving, en om te zorgen voor wat Woerden bijzonder maakt: een sterke samenleving met betrokken inwoners die meedoen. Dit willen wij graag meegeven als kader voor een begroting die nog niet sluitend is en waarvoor we nog moeten zoeken waar we geld kunnen vinden. Op de politieke avond hebben we al genoemd dat voor ons alle opties open staan, zoek ook naar incidentele middelen, zoek ook in de nu nog als noodzakelijk gelabelde posten.

Zonder gezond huishoudboekje kunnen we geen goede gemeente zijn. Daarom is het goed dat we nu het schuldenplafond hebben afgesproken. Progressief Woerden blijft daar achter staan, ook al betekent dat pijnlijke keuzes als we kijken naar de investeringen. Het besluit om te stoppen met de brug is verstandig en noodzakelijk. Progressief Woerden vindt het een pittige keuze, ook al hebben wij altijd gevonden dat de brug te duur was. Omdat een meerderheid van de raad het geld ervoor wilde uittrekken, hebben we ons daarbij neergelegd. Maar nu blijkt dat we, gezien de financiële situatie met een ravijnjaar en een nieuwe landelijke coalitie die dat niet gaat oplossen, de brug helemaal niet meer kunnen betalen. Dan is de enige conclusie die we kunnen trekken dat we de brug ook niet meer kunnen bouwen. Een pijnlijke maar moedige keuze voor een aantal van ons! Respect daarvoor!

Over moties en amendementen- veel sympathieke voorstellen. Ja wij willen ook ecologie, ja wij willen ook veilig fietsen, wij willen ook geen lastenverzwaring als het niet hoeft, maar zolang we nog 3,4 miljoen en waarschijnlijk nog veel meer, te zoeken hebben in de reguliere begroting gaan we nergens een voorschot opnemen.

En daarom zijn we juist nog een graadje strenger door zelfs een noodzakelijke uitgaaf ter discussie te stellen (de beschoeiing en de civiele werken) omdat we daar nog niet de benodigde achtergrondinformatie voor hebben. Daarvoor dienen we ons eigen amendement in. Zolang er nog geen toegezegde rapportage is zijn wij niet overtuigd van de noodzaak. Uiteraard, als die onderbouwing er is kan het alsnog. Dat hebben we dan ook toegevoegd in het amendement. Maar dan is het een goed afgewogen besluit.

We steunen sowieso op voorhand geen enkel amendement of motie die pleit om mogelijkheden uit te sluiten of die het proces bemoeilijken om te komen tot een realistische en redelijke begroting.

We dienen wel de motie van CUSGP over de aanpak fietspaden mee in. Die vraagt om meer inzicht en legt geen druk op de middelen. En we onderschrijven de motie van LvdD op met een mooi appèl op de provincie. Extra geld is zeer welkom. We hebben nog een paar anderen waar we nog vragen over hebben en/of bedenkingen. 

Voor Progressief Woerden is het essentieel dat we straks een begroting realiseren, zonder concessies te doen aan een minimale basis van bestaanszekerheid en voorzieningen voor onze inwoners en de zorg voor de leefomgeving nu en de toekomst. Dank u wel.

Tijdens de behandeling werden een aantal amendementen en moties aangepast en hebben we meegestemd met voorstellen voor een lobby Oostelijke Randweg, de afrekening van de Rembrandtbrug en veilig fietsen.

Klik hier voor de website met de stukken en alle moties en amendementen en ook de videoopname.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht