Huisvesting is een mensenrecht

10/10/2024 - Vandaag is het wereld daklozendag (10 oktober).
Als Progressief Woerden vinden we dat dakloosheid moet worden gezien als een woonprobleem, in plaats van een zorgprobleem. De Ethos-light telling die in 5 regio's die samen 55 gemeentes beslaan, bevestigen dit beeld voor ons. Daarom stelt deze partij op wereld daklozendag vragen aan het college.

Progressief Woerden schrikt van het grote aantal kinderen onder de 18, dat geraakt wordt door dakloosheid. Uit de telling blijkt gemiddeld 20 kinderen per gemeente geraakt te worden door de effecten van dakloosheid.
Het beeld dat een dakloos persoon een man met een onverzorgd uiterlijk en een blik bier op een bankje doorbrengt, is dan ook wel achterhaald.

Marguerite Boersma: Huisvesting is een mensenrecht dat in Nederland en waarschijnlijk ook in Woerden meer onder druk staat, dan vele van ons zich realiseren en dat moeten we oplossen" Met deze vragen vragen we aandacht van het college voor deze mensenrechtenschending. We zullen hier als Progressief Woerden in de komende relevante debatten zoals de woonzorgvisie dan ook zeker voorstellen voor doen.

Lees hieronder onze vragen

1. Is het college bekend met de Ethos-light telling en de uitkomsten van de telrondes van 2023 en 2024?

2. Onderschrijft het college de 7 definities die worden gebruikt om dakloosheid te beschrijven?

3. Heeft het college het idee dat groepen als jongeren, vrouwen en arbeidsmigranten, als dakloze personen voldoende in beeld zijn in de gemeente Woerden? In 2026, doet de U-16 regio mee aan de Ethos-light telling.

4. Hoe gaat het college zorgen dat organisaties in Woerden voldoende zijn voorbereid op de telronde van 2026?

5. Hoe bereid de gemeente zich als organisatie voor op de resultaten van de telronde van 2026?

6. Hoe zorgt het college ervoor dat iedereen die zich voor die tijd meld in een situatie van dakloosheid zo snel mogelijk op de juiste manier geholpen worden?

Dit onderzoek laat zien dat het niet uitmaakt wie je bent, waar je opgroeit of wat je doet, iedereen kan dakloos worden. Daarom is Progressief Woerden van mening dat dakloosheid een woonprobleem is, en geen zorg probleem. 

7. Is het college het met progressief Woerden een dat dakloosheid een woonprobleem is?

8. Zo ja, hoe gaat de gemeente woerden zorgen dat dakloosheid wordt opgelost met een woning?

9. De Housing First aanpak is bewezen effectief als systeem aanpak hoe gaat het college ervoor zorgen dat we deze aanpak in Woerden ook gaan hanteren?

Effectief beleid om dakloosheid op te lossen komt naast feiten en weten over wie het gaat, het beste tot stand door mensen met ervaringskennis, ervaringsdeskundigheid en onafhankelijke belangenbehartiging die los staat van zorg organisaties.

10. Op welke manier zorgt de gemeente Woerden ervoor dat ervaringskennis, ervaringsdeskundigheid gecombineerd met onafhankelijke belangenbehartiging in Woerden een plek krijgt?

 

Het college dient deze vragen binnen 30 dagen te beantwoorden.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht