Houtstook en houtrook
15/07/2018 - Open haarden en de vuurkorven in de tuin roepen bij velen een romantisch beeld op. Maar voor veel
anderen is het een grote bron van ergernis. Kritische burgers attendeerden ons op de andere kant van de gezellige houthaar en vuurkorf. Jelmer Vierstra, raadslid, vind het tijd voor een goed debat hierover.
Naast de overlast is het stoken van hout ook een behoorlijk onduurzame vorm van energieopwekking. Dat komt door de weinig efficiënte verbranding van hout in een open haard, maar ook door het ͚lek͛ in de isolerende schil van een huis, dat een schoorsteen oplevert.
De beleefde overlast gaat overigens verder dan alleen wat overkomelijke irritatie. Want ook de Gezondheidsraad komt in zijn rapport over luchtvervuiling uit 2018 tot de conclusie dat de uitstoot van fijnstof bij houtstook in het verleden is onderschat.
In de praktijk blijken irritaties over houtrook maar moeizaam oplosbaar. Mensen hebben schroom om erover te klagen, het zijn immers toch je buren. En als erover geklaagd wordt, dan leidt al snel tot escalatie.
Met het oog op de duurzaamheidsambities van onze gemeente en de overlast die het veroorzaakt heeft de fractie van Progressief Woerden een aantal vragen over houtstook en –rook.
1. Is het bij het college bekend dat houtstook een weinig duurzame vorm van verwarming is?
2. Is het bij het college bekend dat open haarden tot fors warmteverlies in Woerdense huishoudens leiden?
3. Is het bij het college bekend dat houtrook schadelijk is voor de omgeving?
4. Hoeveel klachten/meldingen krijgt de gemeente over houtrook?
5. Hoe gaat de gemeente om met dergelijke klachten?
6. Ziet het college kansen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen in Woerden? Of daar een visie met de gemeenteraad op te delen?
Het college dient deze vragen binnen 30 dagen te beantwoorden.