Doe het samen: Opvang vluchtelingen en aanpak woningnood
20/09/2024 - Tijdens de raadsvergadering van 19 september werd de bestuursovereenkomst met het COA besproken. Dat is het plan om een AZC te realiseren in Woerden voor 400 asielzoekers gedurende 15 jaar, vanaf 2027. Daarnaast zorgt het COA dat de gemeente Woerden 96 flexwoningen krijgt. Een prachtige kans om zowel mensen in nood op de vlucht te helpen en wat te doen aan de woningnood bij starters en spoedzoekers. We zijn blij dat we onze verantwoordelijkheid nemen als Woerden. Maar er is ook de nodige verontrusting bij inwoners. En daar moeten we onze ogen niet voor sluiten. Laten we samen zorgen voor goede opvang en aanpak woningnood.
Lees hier een uitgebreide toelichting op ons standpunt.
Weinig onderwerpen zo controversieel als de opvang van vluchtelingen. Van hartstochtelijk voorstanders die vinden dat we zo goed mogelijk moeten zorgen voor hen die zijn gevlucht voor oorlog en honger. Tot fanatieke tegenstanders die vooral oog hebben voor de effecten op wachttijden voor sociale huurwoningen en gevolgen voor de wijken waar statushouders veelal terechtkomen.
Als volksvertegenwoordigers is het onze taak om de verschillende stemmen uit de samenleving te laten horen. Wat wij als Progressief Woerden vooral horen, is de noodzaak om mensen die vluchten voor oorlog en geweld een veilige plek te bieden. Wij voelen een verantwoordelijkheid om hulp te bieden aan mensen die die nergens anders kunnen vinden. Dit past bij ons ideaal van een wereld waarin we zorgen voor elkaar en elkaar opvangen in tijden van nood. Daar zijn we trots op.
Maar dat betekent niet dat we onze ogen sluiten voor de zorgen die anderen in onze gemeente hebben. In gesprekken, op sociale media, in brieven en tijdens bijeenkomsten horen we vaak heel andere geluiden. Mensen zijn bezorgd, soms boos. Het raakt ons wanneer er negatief wordt gesproken over de opvang van vluchtelingen, en we maken ons zorgen over de toenemende polarisatie en vreemdelingenhaat. Maar achter die boosheid zitten ook reële zorgen Van mensen die zorgen hebben over hun buurt, over kinderen die op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning en de zorg in Nederland die onder druk staat. En die daarom twijfels hebben over of wij die gastvrijheid wel aan kunnen.
Het zou te simpel zijn om deze zorgen weg te wuiven als alleen maar negativiteit of onwil. Veel van de geluiden die we horen, komen voort uit echte angst en onzekerheid. En dat zijn zorgen die wij delen. De problemen op de woningmarkt zijn reëel, de druk op de zorg is voelbaar, en we moeten erkennen dat veel mensen zich in de steek gelaten voelen door de politiek. Als we echt willen verbinden, moeten we de zorgen van álle inwoners serieus nemen. Zowel van de mensen die bang zijn dat er straks geen plek meer is voor hun kinderen, als van de mensen die in nood verkeren en nergens anders heen kunnen.
Dit debat draait dus niet alleen om de vraag of we vluchtelingen opvangen, maar ook om hoe we dat doen en welke effecten dat heeft op onze gemeenschap. Het gaat over de woningnood die iedereen raakt: jongeren die geen huis kunnen vinden, spoedzoekers die van noodoplossing naar noodoplossing gaan, en statushouders die hier hun leven proberen op te bouwen. Daarom hebben wij met klem aangedrongen op het realiseren van de extra flexwoningen. Ook voor starters en spoedzoekers.
Ook pleiten wij als Progressief Woerden steeds voor het meer bouwen van sociale huurwoningen bij nieuwbouwplannen en voor investeringen in wijken die dat nodig hebben. We staan zij aan zij met andere partijen als het gaat om het dichtbij houden van goede zorg in Woerden. Als we samen werken aan het oplossen van deze grote vraagstukken, is het niet nodig om elkaar te zien als tegenstanders in een debat over de opvang van vluchtelingen.
De vraag is vooral hoe we het in Woerden zo goed mogelijk gaan regelen. Wij geloven dat we dit op een menselijke en praktische manier kunnen doen. De Utrechtse aanpak biedt ons de mogelijkheid om vluchtelingen op een waardige manier op te vangen, zonder dat dit de druk op onze gemeenschap verder vergroot. Als het AZC goed wordt opgezet, kan het zelfs een bron van verbinding zijn. We kunnen als Woerdense gemeenschap samen de krachten bundelen om zowel onze eigen inwoners als mensen in nood te helpen, en om te zorgen dat iedereen in onze gemeente een plek vindt.
Tot slot, laten we niet tegenover elkaar blijven staan. Laten we de zorgen van alle inwoners erkennen: de mensen die bang zijn dat er niet genoeg plek is in Woerden, en de mensen die in nood verkeren en nergens anders heen kunnen. Laten we elkaar vinden in onze gezamenlijke zorg voor Woerden, en samen werken aan oplossingen die iedereen ten goede komen.
Kijk hier voor de raadsvergadering en alle stukken.