Deuren dicht in Woerden
02/11/2022 - Progressief Woerden maakte vorige maand (samen met een journalist van het AD) een rondje door de binnenstad om te kijken hoe het staat met energieverspilling door terrasverwarming en open deuren. Gelukkig viel het met de terrasverwarming mee, maar wel stonden bijna overal de deuren open. Voor ons aanleiding eens na te vragen wat de gemeente kan doen om energieverspilling tegen te gen. Lees deze hieronder.
Ondertussen is er ook een zeer succesvolle actie gestart van de binnenstadwinkeliers zelf en zien we heel veel dichte deuren. Geweldig geslaagde actie. Progressief Woerden complimenteert de initiatiefnemers!
Het klimaat verandert en energieprijzen rijzen de pan uit. Alle reden om ons energiegebruik drastisch te verminderen.
Tijdens een rondje binnenstad viel het op dat vrijwel alle deuren van de winkels openstonden. Die dag was het niet koud en bij navraag bleek dat nergens de verwarming al aan stond. Op de vraag of de deur wel zou worden gesloten als het kouder zou worden en als de verwarming aan zou staan, zou maar een enkeling de deur gaan sluiten. Veelgehoorde argumenten waren: ‘er komen dan veel minder mensen binnen omdat de buren wel de deur open hebben’, ‘ik weet niet of dit zou mogen van de winkelketen waarbij ik aangesloten ben’, ‘nee hoor! Niet gastvrij’. Ook hebben veel terrassen heaters om de gasten buiten een beetje comfortabel (qua temperatuur) te laten zitten. Gelukkig staan deze heaters niet vanzelfsprekend allemaal aan en in een aantal gevallen staat de temperatuur minder warm.
Maar is het vanzelfsprekend dat je in de herfst en in de winter buiten op een terras moet zitten bij een horecabezoek? Of de heater aan moet hebben staan omdat gasten anders bij de buren gaan zitten. De vrije markt is een groot goed, maar niet als die ondernemers dwingt om energie te verspillen. Dan is het aan de overheid om corrigerend op te treden, net zoals de overheid ook zuinig moet zijn op het eigen energiegebruik.
In dit licht heeft Progressief Woerden de volgende vragen aan het college:
- Welke maatregelen neemt de gemeente om energieverspilling in de eigen gebouwen tegen te gaan? Deze vraag is breder dan alleen verspilling van warmte, maar ook bijvoorbeeld het laten branden van verlichting tijdens de avonden, nacht en weekenden als het gebouw nauwelijks of niet wordt gebruikt.
- Is het college bereid om samen met de winkeliers in het stadshart, maar ook in de andere winkelcentra en kernen, te kijken naar maatregelen om energieverspilling door open winkeldeuren, de verlichting en het gebruik van terrasheaters tegen te gaan?
- Welke energiebesparing is te bereiken bij de verlichting van kenmerkende gebouwen (zoals de molen, het kasteel en kerktorens) door deze verlichting eerder uit te zetten?
We zijn blij met de reactie van het college. Berpaalde verlichting gaat eerder uit en de gemeente gaat in gesprek met winkeliers en ondernemersverenigingen.
Inmiddels is de succesvolle actie van de binnenstad gestart en zijn veel deuren dicht.