Afval is goud waard
08/04/2022 - Op vrijdag 8 april organiseerden Zero Waste Woerden en Duurzaam Woerden een excursie naar het Upcycle Centrum in Almere. Marjolein en Coby gingen mee. Samen met een grote, gemĂȘleerde groep van betrokken vrijwilligers, ondernemers, ambtenaren en politici kregen we voorlichting en een rondleiding. En ook nog een heerlijke vegetarische lunch.
Upcycling is het maken van hele nieuwe producten uit afval. Rond afval zijn veel regeltjes, je mag er eigenlijk niets mee doen nadat het in de bakken bij de milieustraat is gedumpt. Maar in Almere blijken ze daar een heel interessant experiment voor te hebben opgezet: het Upcycle Centrum.
Het Centrum maakt deel uit van de afvalverwerkling van de gemeente Almere. Toen er de combinatie was van een paar ontwikkelingen zoals de nieuwbouw van de milieustraat en de Floriade met een duurzaamheidsambitie werd gedacht: wij moeten iets doen met circulariteit.
Daar is toen het Upcycle Centrum uit geboren: een overdekte milieustraat (zodat de boel niet nat wordt), extra afvalstromen (zodat er beter geselecteerd kan worden wat bruikbaar is), een paar bedrijfsruimtes voor Start Ups die iets konden maken van afval en een inspiratieruimte voor voorlichting en lesprogramma's.
De inspiratieruimte, of 'belevenisruimte' op zich was al een goede awareness van de bruikbaarheid van afval. Want alles was van afval gemaakt: de vloer, de kasten, stoelen, tafels en ook de vergulde Cradle to Cradle (C2C) aan de muur.
We kregen daar uitleg over de werkwijze met de Start Ups. Dat zijn (jonge) ondernemers die iets willen opzetten met upcycling. Zij krijgen een bedrijfsruimte en een startsubsidie en twee jaar de tijd om er iets van te maken. De tegenprestatie is 10 uur per week beschikbaar voor educatie. Na twee jaar moeten ze weg, maar worden wel uitgenodigd om door te gaan met het bedrijf in de omgeving van het Centrum, in een circulaire broedplaats. Het probleem is dat ze buiten het dak van het Upcycle Centrum niet meer zomaar afval mogen gebruiken vanwege de strenge regelgeving rond afval.
Daarmee kwamen op een tweede belangrijk doel van het Upcycle Centrum: het experimenteren met de juridische kaders en proberen daar beweging in te krijgen. Inmiddels zijn er al afspraken over het mogen gebruiken van hout en textielafval.
Gezien de complexe regelgeving en de marginale recycling is het voorlopig de beste optie om te zorgen dat iets geen afval wordt. En daar kunnen we heel veel aan doen. Minder afval produceren, minder weggooien, minder gebruiken, minder kopen: consuminderen. En goed nadenken of er nog een andere bestemming is voor wat je weggooit.