Wim's PW

Geschreven door Wim van Geelen op 19 mei 2008

Wat hebben het concilie van Nicea en het Fanfarecorps Excelsior uit Woerden met elkaar gemeen?

Zo op het eerste gezicht een vreemde relatie. Een concilie dat lang, heel lang geleden en wel in 325 n. Chr. in een Turks, toen echter nog Byzantijns, stadje gehouden werd en een stel muzikanten. Voor wie daarin geïnteresseerd mag zijn wil ik nog wel melden dat ik ooit wel eens in het stadje, dat nu Iznik heet, geweest ben. Ik heb daar gestaan midden in een ruïne, waarvan een volijverige gids beweerde dat het hier allemaal gebeurd is. Wat dat “het” is, zal zo uit de doeken gedaan worden.

Eerst de muziek. Van het Fanfarecorps Excelsior maak ik deel uit. Niet zo lang als het concilie geleden is, maar toch best al weer heel wat jaartjes. Belangrijk wapenfeit, en dan kom ik toch echt tot de relatie tussen het één en het ander is dat in Nicea de Christelijke feestdagen werden vastgesteld. Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis. Om er zeker van te zijn dat het betrekkelijk nieuwe christelijke Pasen niet zou worden verward met het Joodse Pesach bepaalden de bisschoppen toen dat Pasen zou vallen op de zondag na de eerste volle maan in de lente. De data van Hemelvaart en de Pinksterdagen worden op grond van die datum uitgerekend. Net als de Islamitische religieuze dagen verschuiven die data dus.

Opmerkelijk ronduit dat een beslissing van een aantal hoge heren in rode, ook toen al, mantels nu nog steeds de kalender van productie, vakantieparken en druk bezette tweeverdieners met kinderen bepaalt. Dit jaar was het wel heel extreem. Doordat Hemelvaart dit jaar bijzonder vroeg in het jaar viel, vlak bij Koninginnendag en 5 mei en Pinksteren ook niet ver weg waren, kozen 3½ miljoen Nederlanders maar liefst om de hort op te gaan. Gevolg honderden kilometers files, de deskundigen die dat allemaal zo mooi bij houden, spraken over 350 km, overvolle pretparken en uitpuilende vakantieparken om over mudjevol Schiphol en het luchtruim daarboven maar het zwijgen te doen.

Angstig rustig was het daarentegen in de kerken. Hoewel een enkele vreemdeling in Jeruzalem wellicht zou verwachten dat het uitgerekend deze christelijke feestdagen overvol zou zijn, zou hij of zij van een koude kermis thuis komen als de proef op de som genomen zou worden. Erkende Christelijke feestdagen raken ontkerstend. De meeste mensen gaan niet naar de kerk, maar naar het pretpark en wat daarmee samenhangt. Ook niet naar een raadsvergadering trouwens. Gênant was het om vast te stellen dat de raadsvergadering van 3 mei jl. maar door een handjevol getrouwen werd bezocht. Die er niet waren hadden vanzelfsprekend een goed excuus, maar tekenend was het wel.

Dat degene die schitterden door afwezigheid tevens de laatste vergadering van, toen nog, wethouder Annet van der Woude gemist hebben, kon niemand op die dinsdagvond nog bevroeden. Misschien wel de CDA-fractie die, ere wie ere toekomt, voltallig aanwezig was. Met dat, achteraf, laatste optreden in de Raad was niets mis. Annet presteerde niets minder dan de nieuwbouw van de Minkema er doorheen te slepen. Mijn vorige column ging over die nieuwbouw en de spelregels die tijdens de wedstrijd veranderd werden, weet u als lezer nog wel? Natuurlijk ging het die avond daar ook over, maar Annet had een stevig antwoord paraat en dus haalde het voorstel zonder kleerscheuren de eindstreep.

De dag erna was het Dodenherdenking en dan kom ik over Excelsior te spreken. Ook daar ontbraken te veel muzikanten om nog verantwoord op de Meeuwenlaan te kunnen blazen. De vriendschap wat het lidmaatschap betreft een maatje groter dan Excelsior, nam de honneurs waar. Heel vervelend voor hen om als onderschrift bij een foto de volgende dag in het AD/GH te lezen dat: “ Ondanks de vakantietijd het Woerdens Mannenkoor en het Fanfarecorps Excelsior erin geslaagd waren voldoende muzikanten op de been te brengen”. Met zulke berichtgeving jaag je je lezers weg. Hoe waar dat voor het AD/GH is bleek nog deze week. Het blad had het afgelopen jaar maar liefst 10.000 lezers verloren. Dus nog even en Woerden moet het doen met 2 weekbladen. Wat een verschil toch met het de helft kleinere Steinhagen, waar de raad afgelopen week te gast was, die 2 dagbladen heeft. Geen advertentieblaadjes, maar DAGbladen. Het ene blad heeft een christelijke signatuur, het andere is meer links georiënteerd. Kom daar hier eens om!

Nog even terug naar de feestdagen. De NRC berekende dat het productieverlies op 6 miljard was uitgekomen. De krant vroeg zich daarbij tevens af of het wellicht een idee was om een of meer Christelijke feestdagen in te ruilen en de vrije dagen beter te spreiden. De courant vroeg zich daarbij af of het niet meer van deze tijd is om mensen zelf te laten kiezen. En wie weet nog in Nederland waarom het Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren is?

Ik wil die door de NRC gegeven voorzet best inkoppen. Is het geen goed idee om in ieder geval 5 mei als nationale feestdag niet één keer per 5 jaar, maar jaarlijks te vieren en om de 2de Pinksterdag in te ruilen voor bv. het islamitische Suikerfeest? Als Christelijke feestdagen houden we dan kerstmis, Pasen en Pinksteren over. Me dunkt. Helaas beslissen we daar op lokaal niveau niet over. Maar zou het wel zo zijn dan zou een dergelijk voorstel best wel een schijn van kans hebben. CDA, ChristenUnie en de SGP zullen tegen zijn, maar die fracties hebben geen meerderheid. Hoe de kaarten wat dit betreft in de andere fracties liggen weet ik niet. Maar een meerderheid zou er zo maar in kunnen zitten. Het haalt echter niets uit. Laat ik de discussie dus maar sluiten.


Deel dit artikel