Leren van de PVV
Geschreven door Progressief Woerden op 8 oktober 2010
En toen was er een rechts kabinet. VVD en CDA leveren de ministers en doen het werk maar de PVV zit achter het stuur. We zullen zien of de rit wordt uitgezeten of dat er gecrasht wordt. Wel kan je voorlopig concluderen dat Wilders met zijn 22 zetels maximaal heeft gescoord. Zijn achterban kan tevreden zijn.
In recente artikelen komt naar voren dat de achterban van Wilders helemaal niet zo gericht is op de migrant en de allochtoon; “dat zijn ook gewoon mensen, maar de criminelen en lastpakken moet je wel aanpakken”. Mijn inschatting is dan ook dat er niet gejuicht werd, toen het boerkaverbod werd binnengehaald. Nee, de achterban is blij dat er geen sprake is van een herziening van de woningmarkt, de arbeidsmarkt, de WW, de pensioenleeftijd, de ouderenzorg, etc. Geert is de kampioen van het behoud.
De mensen die op Wilders stemmen hebben doorgaans een lagere opleiding . Meer en meer zijn het ook ouderen en mensen met middelbaar onderwijs en hoger onderwijs.
Het is de groep waar de meeste benauwenis zit. De crisis, de concurrentie, Europa, marktwerking in de zorg; het zijn allemaal ontwikkelingen die deze mensen echt raken en waar ze geen grip op hebben. Hun baan staat op de tocht, de zorg wordt duurder, het huis is minder waard, de zekerheid van de oude dag is weg.
Normaal gesproken zou GL / PvdA voor deze groep moeten opkomen. Dat wordt echter zo niet ervaren, gezien het stemgedrag. Bij de vorige verkiezingen was het de SP die de stem des onrust kreeg, nu is het de PVV.
In dit licht rijst de vraag waarom door deze ‘gewone kiezer’ niet onderkend wordt dat GL & PvdA opkomen voor hun belangen? In plaats van te mopperen op Wilders en zijn kiezers is het goed om na te gaan waar en waarom we de slag hebben gemist.
Ik denk dat het veel te maken heeft met communicatie. Wilders zal je niet snel betrappen op bestuurlijk / organisatorisch / juridisch jargon. Het is vooral Jip en Janneke; het is klare taal en ongenuanceerd.
Natuurlijk verklaart communicatie niet alles en speelt ook het kapitaliseren van ‘de angst voor de ander’. Toch kunnen we veel verdienen met klare taal waarin bescherming doorklinkt. Neem de discussie over de hypotheekaftrek.
We hebben het gepresenteerd als een afschaffen van de hypotheekaftrek met het argument; geen woonsubsidies aan de welgestelden. We hadden ons zelf ook kunnen opwerpen als beschermer; wij garanderen aftrek over een hypotheek tot 4 ton met het argument dat het afgelopen moet zijn met het geknoei aan de aftrek.
Bij dit soort onderwerpen is niets beter dan met jezelf beginnen. Binnenkort komt de nieuwe gemeentelijke begroting aan bod. Dan zullen we als fractie dus niet teveel moeten uitweiden over de regisserende gemeente, de interactieve overheid, het gebrek aan structurele dekking, de inrichting van de ambtelijke organisatie, de rode contouren, etc. Dan moeten we duidelijk maken wat blijft en zeker is.. Dat groen, groen blijft, dat cultuur & sport blijven, dat je bij de gemeente terecht kan als het misgaat, dat zorg verzekerd is, dat ambtenaren je behandelen als mens en niet als dossier.
Of ons dat lukt? Kom naar de raadsvergadering over de begroting op 28 oktober of beluister ons via de radio.
De volgende uitdaging is om weer in gesprek te komen met de protest-stemmer.
Ik ben benieuwd naar jullie suggesties.
Rinus Tersteeg, fractievoorzitter
Progressief Woerden