Indienen verkiezingspaperassen altijd weer zenuwslopend

Geschreven door Wim van Geelen op 20 januari 2010

” Spannend, het inleveren van de kieslijst en de paperassen die mede-ingeleverd moeten worden. Doe je het niet goed dan kan je als partij fluiten naar de verkiezingen. Eén foute voorletter, een verkeerde naam of een fout huisnummer en je kan het werk binnen 1 dag, namelijk de dag van de inlevering, overdoen. Is het dan nog niet goed dan is het einde oefening. Hoe kon het bijna bij Progressief Woerden fout gaan?” Lees en huiver.

De dag van de inlevering was gisteren, 19 januari 2010. De kieslijst en de bereidheidverklaringen van de kandidaten worden dan ten Stadhuize door iemand van de afdeling Bevolking onderzocht. Daarnaast wordt een copie van de eerste pagina van het paspoort aan een minutieuze controle onderworpen. Is degene die op de lijst staat, wel degene waarvoor hij of zij zich uitgeeft?

Voordat het zo ver is, is al het nodige werk verzet. Het begint uiteraard met de keuze van de kandidaten. De meeste partijen hebben daar een commissie voor in het leven geroepen. Zo ook Progressief Woerden Die commissie, die wat PW onder leiding heeft gestaan van oud-PvdA raadslid Adri van Montfoort, heeft een klein half jaar nodig gehad om een lijst uit de hoge hoed te toveren. Ze zal het daar best moeilijk mee gehad hebben. Want naast vernieuwing moet er natuurlijk ook voor een stuk continuïteit gezorgd worden. Dat is moeilijkheid 1, hoe krijg je de beste mix. Moeilijkheid 2 is het vinden van kandidaten. De laatste paar weken hebben er in alle kranten stukken gestaan waaruit zou moeten blijken dat het heel moeilijk is geschikte kandidaten voor het raadswerk te vinden. De klacht is over het algemeen dat je als raadslid, wil je het goed doen, toch zo'n 20 à 30 uur per week in de weer bent, waarvan je maar heel weinig aan resultaat terug ziet in de Raad en dat voor een beloning die, wanneer je dat terugrekent, het minimumloon niet haalt. Wat je ook in de pers leest en op de TV ziet is dat je vroeger jarenlang moest meelopen met de partij, folderen etc. etc. om uiteindelijk een bescheiden plaatsje op de lijst te krijgen. Nu is het meteen raak, omdat de belangstelling zo is afgenomen. Daardoor is de kans groter dat mensen zonder enige ervaring op een verkiesbare plaats op de lijst komen en zo de raad in kunnen. Meestal houden ze het niet lang vol. Ze haken af en dat lees je ook in de cijfers over het percentage afhakers over een periode van 4 jaar.

Dat probleem heeft Progressief Woerden niet gehad. Of toch? Een nieuwkomer meldde zich een jaartje geleden aan. Met haar man is ze een keertje of twee op de fractievergadering geweest. Toen hield het op. Een nieuw gezicht, ook nog vrouw (dun gezaaid in de PW gelederen), weinig inzet getoond, maar barstensvol ambitie en geen politieke ervaring. Tel uit je winst. Een 11e plaats was haar beloning. Ben je dan daarna actief dan is de kans groot dat je een periode later (veel) hoger op de lijst komt te staan. Mevrouw vond de 11e plaats echter beneden haar stand en na een avond googelen zag zij in de Moslim partij Nederland, afdeling Woerden meer kansen. Lijsttrekker, niet niks voor een ambitieus iemand. Zo gaat dat. Consequentie voor PW is dat de verkiezingslijst onmiddellijk aangepast moest worden. Wat de paperassen betreft is dan al gelijk moeilijkheid 3 aan de orde. Alles moet weer veranderd worden. De lijst van PW telt nu geen 22, maar 21 namen. Dus 21 nieuwe bereidheidverklaringen uitprinten. Moeilijkheid 4 is de software. Die sofware die landelijk, dus ook in Woerden, beschikbaar is voor dit doel stamt uit het jaar prik. Niet te geloven, stof voor zeker nog een column. Hoe dat kan in dit digitale tijdperk? Uiteindelijk lukte het om de benodigde verkiezingspapieren te downloaden, maar vraag niet wat voor moeite dat kostte!. Zoals net gezegd; die lijst moet absoluut correct worden ingevuld. Dus als iemand afhaakt, moet er veel gewijzigd worden.

Vervolgens moeten die 21 lijsten ondertekend worden door de 21 kandidaten. Het verzamelen van de benodigde handtekeningen en het verkrijgen van het identiteitsbewijs is een crime. Want dan is die niet thuis en dan die weer niet. Voordat alles compleet is stroomt er heel wat water door de Rijn. Maar wat te doen als iemand heel moeilijk bereikbaar is, vanwege een wintersportvakantie of anderszins? Dat gebeurde bij iemand op de lijst van Progressief Woerden. Enkele dagen voor de fatale datum van 19 januari hadden we nog geen handtekening van iemand. Betrokkene kon met veel moeite benaderd worden, maar die verklaarde bij hoog en bij laag het formulier wel degelijk ondertekend en met de post verstuurd te hebben. Er gingen dagen overheen, maar geen post en het was inmiddels de 18e. Wat te doen? De 19e was de wettelijke datum van inleveren. Opnieuw 20 formulieren maken en laten ondertekenen? De kans is dan groot dat je weer iemand niet kunt krijgen en dan begint alles weer opnieuw. Maar 18 januari om 16.00 uur viel er eindelijk toch een enveloppe op de deurmat. Verfomfaaid, dus er moest onderweg wat gebeurd zijn. Ergens las ik (NRC 19.01.10) dat gemiddeld 89.7% van de klanten van TNT Post tevreden zijn over de dienstverlening. 10.3% dus niet en daar behoorde ik even bij. Normaal is het dat als zoiets bij jou gebeurd, een opengescheurde of verfomfaaide enveloppe dat er op het begeleidende kaartje van TNT Post staat “komt waarschijnlijk door de postverwerking, het spijt ons”. Maar zelfs dat kaartje had ik niet gekregen, terwijl die post voor PW toch van wezenlijk belang was. Want stel je voor dat de brief, verfomfaaid of niet, die dag, 4 dagen te laat!, niet was bezorgd. Dan waren de rapen voor PW gaar geweest. In ieder geval zou dan heel veel werk verricht moeten worden om de kieslijst en de bereidheidverklaringen correct op het Stadhuis af te leveren. Nog even met TNT Post gebeld, overigens ook een crime, maar goed. De reactie van de Klantenservice is het waard in deze column geboekstaafd te worden: “ Nogmaals, het spijt ons. De klacht is hiermee afgehandeld”. Waarvan acte!

De KPN heeft deze week heel forse bietes opgelegd gekregen. Het wordt tijd dat  TNT Post voor dit soort zaken ook financieel eens over de knie wordt gelegd.


Deel dit artikel